Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Ηλεία: Πως η "Μήδεια" θα επηρεάσει το νομό - Πολύ κρύο, βροχές και ελάχιστα χιόνια

                     



  Πηγή...ΗΛΕΙΑ LIVE  

Ηλεία: Πως η "Μήδεια" θα επηρεάσει το νομό - Πολύ κρύο, βροχές και ελάχιστα χιόνια


Οι αρχικές προβλέψεις των μοντέλων για την κακοκαιρία "Μήδεια" που ξεκινά από σήμερα, φαίνονται να απομακρύνονται και όσοι περίμεναν να δουν την Ηλεία στα "λευκά" στο σύνολό της ή στο μεγαλύτερο μέρος, μάλλον θα απογοητευτούν. Η "Μήδεια" έρχεται με βροχές, λίγα έως ελάχιστα χιόνα - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - και με πολύ - πάρα πολύ κρύο.

Και ο παγετός αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στις καλλιέργειες της εποχής, όσο και στις δενδροκαλλιέργειες.

Ο προγνώστης Θοδωρής Κονδύλης, MSc στη Διαχείριση Περιβάλλοντος, Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ιδιοκτήτης του iliakairos.gr και μέλος της ομάδας του metar.gr, μίλησε στο ilialive.gr για την επερχόμενη κακοκαιρία που ήδη έχει πλήξει με ιστορικά μεγέθη την Ευρώπη.

"Σοβαρή μεταβολή του καιρού περιμένουμε βαθμιαία σήμερα Σάββατο. Βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία είναι καθ οδόν προς την χώρα μας, παράλληλα κύμα ψύχους πολικής προέλευσης εισέρχεται από τα βόρεια. Ο συνδυασμός αυτός θα δώσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια. Η Ηλεία θα είναι στον θερμό τομέα του συστήματος.

Έτσι, από το απόγευμα του Σαββάτου θα ξεκινήσουν οι βροχές, το βράδυ και κατά την διάρκεια της νύχτας προς Κυριακή θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Την Κυριακή θα συνεχιστούν το πρωί, με βαθμιαία εξασθένηση. Παράλληλα, θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βορειοδυτικοί με την θερμοκρασία σε ραγδαία πτώση. Από το βράδυ στα ορεινά θα επικρατούν αρνητικές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, είναι στο μεταίχμιο να προλάβει το ψύχος τις όποιες - εξασθενημένες βροχές θα σημειώνονται το βράδυ και κατά την διάρκεια της νύχτας έως το πρωί της Δευτέρας, ώστε να τις μετατρέψει σε χιόνι. Αυτό θα κριθεί τελευταία στιγμή.

Πάντως, δεν φαίνονται αξιόλογες χιονοπτώσεις στην περιοχή μας.

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού από την Δευτέρα έως και την Τετάρτη θα είναι το τσουχτερό κρύο, ο ισχυρός πρωινός παγετός, ο οποίος στα ορεινά θα είναι κατά τόπους ολικός κυρίως το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη. Φυσικά παρακολουθούμε τα στοιχεία, θα δούμε την ακριβή θέση που θα λάβει το βαρομετρικό χαμηλό σήμερα Σάββατο ώστε να δούμε πιθανές αλλαγές μικρές ή μεγάλες όσο αφορά τα φαινόμενα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κονδύλης.

Οι κάτοικοι της Ηλείας καλό είναι να προετοιμαστούν για το δριμύ ψύχος και να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα για να προστατευτούν κατάλληλα, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

2024  KAΛH ΧΡΟΝΙΑ