Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Χάκερς “χτυπάνε” και στην Ηλεία προσποιούμενοι τα στελέχη της Microsoft

 



  


  Πηγή...ΗΛΕΙΑ LIVE  


Χάκερς “χτυπάνε” και στην Ηλεία προσποιούμενοι τα στελέχη της Microsoft

Μια καλοστημένη απάτη φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει χάκερς από το εξωτερικό και έφτασαν να “χτυπήσουν την πόρτα” και πολιτών στην Ηλεία. Άτομα που παρουσιάζονται ως στελέχη της Microsoft παρουσιάζονται τηλεφωνικά και διαδικτυακά σε πολίτες και τους ενημερώνουν πως υπάρχει κακόβουλο λογισμικό εγκατεστημένο στον υπολογιστή τους.

Πείθοντας σχετικά εύκολα αυτούς που δεν είναι γνώστες του αντικειμένου, καταφέρνουν να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή και από εκεί σε ευαίσθητα δεδομένα του χρήστη, όπως κωδικοί τραπεζικών λογαριασμών e-banking.

Αν ο χρήστης κάνει το λάθος να επιτρέψει την πρόσβαση, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να αποβάλλει τον χάκερ από τον υπολογιστή του.

Όπως μας μετέφερε πολίτης από την περιοχή της Κρέστενας οι χάκερ τον καλούσαν από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα, από τηλεφωνικούς αριθμούς κυρίως του εξωτερικού, αλλά και με άλλους που προσομοιάζουν με ελληνικούς. Οι χάκερς όταν μίλησαν στα υποψήφια θύματά τους τους είπαν πως έχουν κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή τους, το “rundll32”. Ένα αρχείο που στην πραγματικότητα αποτελεί κάτι το κοινό στη δομή του λειτουργικού προγράμματος. Ο στόχος των χάκερς προφανής… να πείσουν τα υποψήφια θύματα - μετά από αναζήτηση - πως τους λένε αλήθεια, για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που είναι να ζητήσουν πρόσβαση από τους χρήστες στον υπολογιστή τους. Αυτό επιτυγχάνεται με προγράμματα απομακρυσμένης διαχείρισης που προτείνουν στους χρήστες να “κατεβάσουν” και να εγκαταστήσουν στον υπολογιστή όπως το TeamViewer, AnyDesk ή SuperEmo, που σε άλλες περιπτώσεις είναι πραγματικά εργαλεία για την απόμακρυσμένη διαχείριση από κάποιον τεχνικό.

Όμως στην περίπτωση του χάκερ, αυτός μπαίνοντας με αυτό τον τρόπο στη διαχείριση του υπολογιστή, καταφέρνει να κλειδώσει για την πρόσβαση του χρήστη την οθόνη και έτσι ο απόλυτος έλεγχος περνά σε αυτόν. Ουσιαστικά ο χρήστης βλέπει τον χάκερ να κάνει ότι θέλει στον υπολογιστή, ανήμπορος να αντιδράσει… Η μάλλον μπορεί να αντιδράσει ίσως αποτελεσματικά διακόπτοντας την σύνδεση με το διαδίκτυο από το μόντεμ. Όμως αν επιχειρήσει ο χρήστης να μπει σε άλλο χρόνο στον υπολογιστή, το πιθανότερο είναι ο χάκερ να έχει εγκαταστήσει άλλα συστήματα ελέγχου με κρυφούς κωδικούς που θα του δώσουν και πάλι απρόσκοπτη πρόσβαση.

Σύμφωνα με τον πολίτη, αυτός επικοινώνησε και ενημέρωσε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το θέμα και αναζητούν τα ίχνη των χάκερς.

Σε μία περίοδο που στα περισσότερα σπίτια οι πολίτες χρησιμοποιούν τους υπολογιστές για την τηλεργασία ή την τηλεκπαίδευση, αποτελεί για αυτούς σημαντικό εργαλείο. Και αν υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσει πρόβλημα, οι χάκερς βρίσκουν μια καλή δικαιολογία για να πείσουν και να μπούν στο σύστημα πάντα χρησιμοποιώντας και το όνομα κορυφαίας εταιρίας του χώρου.

apati 2

apati 3

apati 4

apati 5


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

2024  KAΛH ΧΡΟΝΙΑ