Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Κτηματολόγιο: Λήγει η προθεσμία για την Ηλεία - Έρχεται το "εμπρόθεσμο ραντεβού"


  Πηγή...ΗΛΕΙΑ LIVE





Κτηματολόγιο: Λήγει η προθεσμία για την Ηλεία - Έρχεται το "εμπρόθεσμο ραντεβού" 



Η προθεσμία υποβολής εμπρόθεσμης δήλωσης στο Κτηματολόγιο εκπνέει στα τέλη του Οκτώβρη και όπως έχει γίνει γνωστό καμία παράταση δεν πρόκειται να δοθεί. Όμως προκειμένου να αποφύγουν οι πολίτες που έχουν αφήσει για την τελευταία στιγμή τη συγκεκριμένη εκκρεμμότητα, το πρόστιμο και με δεδομένο ότι υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση και αναμονή του κοινού, δίδεται μια λύση “Δούρειος Ίππος”
.
Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ένα “εμπρόθεσμο ραντεβού” ώστε σε μεταγενέστερο χρόνο να εξυπηρετηθούν χωρίς να έχουν χάσει την προθεσμία. Είναι μια λογική παράτασης, χωρίς να είναι παράταση, αφού τα κτηματολογικά γραφεία δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν όλες τις υποθέσεις.
Μιλώντας στο ilialive.gr η υπεύθυνη του Κτηματολογικού Γραφείου Ηλείας, Μαρία Πετροπούλου ανέφερε πως η προσέλευση του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγάλη.
“Υπάρχει η δυνατότητα αν δεν προλάβουν οι πολίτες να εξυπηρετηθούν από το γραφείο μας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου να ακολουθήσουν την διαδικασία των εμπρόθεσμων ραντεβού. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πολίτες έχουν ετοιμάσει τις δηλώσεις τους και τα δικαιολογητικά τους και είναι έτοιμοι να προσέλθουν στο γραφείο για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους και το γραφείο αδυνατεί λόγω του μεγάλου όγκου να τους εξυπηρετήσει, μπορεί να τους παραπέμψει στην διαδικασία του εμπρόθεσμου ραντεβού, η οποία θα ξεκινήσει πιθανότατα από τις 23 Οκτωβρίου και θα λήξει στις 31 Οκτωβρίου. Τα ραντεβού θα δίνονται από 1 Νοέμβρη και μετά, η διαδικασία προβλέπει το εμπρόθεσμο ραντεβού να κλείνετε ηλεκτρονικά μέσα από το site μας, και από την εφαρμογή του εμπρόθεσμου ραντεβού ο κάθε πολίτης μπορεί να σημειώνει το ονοματεπώνυμο του, τον ΑΦΜ του, τον αριθμό των δικαιωμάτων του και των ΟΤΑ στον οποίο βρίσκονται τα ακίνητα του και θα επιλεγεί μέσα από το σύστημα το οποίο θα του παρέχει τη δυνατότητα ανά δύο εβδομάδες να δίνει τα διαθέσιμα ραντεβού, να επιλέγει συγκεκριμένη ημέρα και ώρα και θα κλείνετε με τον τρόπο αυτό το ραντεβού. Θα πρέπει επίσης να εκτυπώσει την αντίστοιχη απόδειξη υποβολής του εμπρόθεσμου ραντεβού, την οποία απόδειξη ο πολίτης πρέπει να την έχει μαζί του όταν θα καταθέσει την δήλωσή του”.
petropoulou
Όπως εξήγησε η κα Πετροπουλου “… θα υπάρχει δυνατότητα αυτά τα εμπρόθεσμα ραντεβού να κλειστούν και με φυσική παρουσία στο γραφείο κτηματογράφησης του Πύργου, θα υπάρχει δηλαδή το εκπαιδευμένο προσωπικό προκειμένου να εξυπηρετήσει το σκοπό αυτό. Εμείς καλούμε τον κόσμο να προσέλθει, να λάβει εμπρόθεσμο ραντεβού, δε χρειάζεται να στοιβάζεται και να έχει πολύωρη αναμονή στο γραφείο μας τις ημερομηνίες μέχρι τη λήξη, γιατί η προσέλευση του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγάλη και το γραφείο αδυνατεί να εξυπηρετήσει όλο αυτό τον κόσμο. Άρα εμείς συμβουλεύουμε να ακολουθήσουν την διαδικασία του εμπρόθεσμου ραντεβού και θα εξυπηρετηθούν την συγκεκριμένη ημέρα και ώρα από 1 Νοέμβρη και μετά χωρίς την επιβολή προστίμου”.
Konstantopoulos
Για το θέμα μας μίλησε και ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος. “Για την περιοχή της Ηλείας, δεν φαίνεται στον ορίζοντα να είναι πιθανή μία καινούργια παράταση πέραν της 31 Οκτωβρίου, για την υποβολή των αιτήσεων εμπρόθεσμα στο κτηματολόγιο. Ως εκτούτου, η λύση που μπορεί να δοθεί στον κόσμο είναι να πάρει ένα ραντεβού με εμπρόθεσμη προσέλευση, δηλαδή μας ενημέρωσαν ότι από Τετάρτη, Πέμπτη θα υπάρξει μία ηλεκτρονική διαδικασία που θα καταχωρούνται τα στοιχεία του πολίτη που θέλει να δηλώσει στο κτηματολόγιο την περιουσία του και θα ορίζεται μέσα από κει, ένα συγκεκριμένο ραντεβού μετά από ικανό χρονικό διάστημα που τότε θα πηγαίνει ο φάκελος και θα υποβάλλεται στην συγκεκριμένη υπηρεσία. Αυτό για να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν, η μη υποβολή, κάποιο πρόστιμο από την εκπρόθεσμη κατάθεση. Βέβαια ακούγονται και από αθηναϊκές πήγες ενημέρωσης, που είναι πιο κοντά στα υπουργεία, ότι τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες δεν θα εφαρμοστεί η ποινή του εκπρόθεσμου, όμως δεν πρέπει να βασιστούμε σε αυτό” σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
“Άρα καλούμε τον κόσμο που θέλει να υποβάλει τα χαρτιά του, αλλά προς το παρόν δεν έχει ολοκληρώσει τον φάκελο του ή για κάποιο λόγο δεν μπορεί να το καταθέσει ο ίδιος, να προσέλθει στο γραφείο μας, ή  είσαι κάποιο άλλο γραφείο που ασχολείται με την σύνταξη των αιτήσεων και να ζητήσει να πάρει μία εμπρόθεσμη ημερομηνία για την υποβολή του φακέλου. Δηλαδή να κλείσει ένα ραντεβού εμπρόθεσμα, για να είναι εξασφαλισμένος ότι δεν θα υπάρξουν ποινές. Μακάρι να δοθεί μία παράταση, γιατί από ότι γνωρίζουμε είναι πολύς κόσμος ακόμα που δεν έχει κάνει τα χαρτιά του, επιπλέον υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες με τις υπηρεσίες όπως είναι τα υποθηκοφυλακεία και οι συμβολαιογράφοι που διαχειρίζονται τα αρχεία και δεν μπορούν να βρουν παλαιά αντίγραφα και ως εκτούτου υπάρχει και πραγματικό πρόβλημα σε ανθρώπους που θέλουν να υποβάλουν την αίτησή τους και δεν μπορούν να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Άρα λοιπόν θα ήταν ευχής έργο να το έβλεπε αυτό η πολιτεία και να έδινε μία ακόμα παράταση, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, για να δώσει την δυνατότητα και σε αυτούς τους ανθρώπους χωρίς άγχος να ολοκληρώσουν την διαδικασία υποβολής του κτηματολογίου” κατέληξε ο κ. Κωνστανόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

2024  KAΛH ΧΡΟΝΙΑ